תאורת אינדוקציה – תאורת לד - ומה שביניהם !!

המפתח הראשוני להצלחת עיר חכמה וירוקה הוא השימוש בטכנולוגיה הנכונה במקום הנכון !!

פרויקט "עיר חכמה" צריך לקחת בחשבון שימוש בטכנולוגיה יעילה וחסכונית בכל תחום, כמו גם בתאורה. על כן השימוש בטכנולוגיות כמו אינדוקציה או לד הם מחויבי המציאות.

בכל מקום ובכל סביבה נשמעת היום המילה לד – ,LED המוצג כפתרון האולטימטיבי לחיסכון. אבל כאשר אומרים ומציעים אינדוקציה – מורמות הגבות ומתפעלים "זה כמו הכיריים? "" – אכן, אין ידע ואין מודעות לטכנולוגיה זו, הקיימת מ- 1892. חוסר הידע מופגן בכל הרמות ואצל כל הצרכנים: ממשלה, רשויות, תעשיה. על כן במאמר זה אספר בקצרה על הטכנולוגיה ועל אופן ההתאמה בין הצורך לפתרון.

כאשר אנחנו מדברים על חיסכון, הן בצריכת החשמל והן בתחזוקה, יש להבחין באופן ברור בין:

- תאורה "ביתית" (INDOOR), תאורה בהספקים נמוכים: 3W-50W . הנורות מחליפות נורות של 60W-100W. במקומות אלו החלפת נורה תקולה או גוף מקולקל אינו מהווה בעיה.

-לבין תאורה המותקנת באולמות ייצור במפעלים, תאורת רחובות, תאורת גנים, אולמות ומגרשי ספורט וכד. במקומות אלו הההגעה לתיקון או להחלפה זו אופרציה מורכבת ויקרה – מנופים – במות הרמה וכד כמו גם הצריכה הגבוהה.

בהחלטה ובבחירה עלינו להביא בחשבון פרמטרים מסוימים ובעקבותם יש לבסס את הבחירה הנכונה.

- חיסכון בהוצאות החשמל

- חיסכון בתחזוקה

- אורך החיים של גוף התאורה

- הירידה בעוצמת האור לאורך החיים

- איכות האור – מסנוור? נעים לעין? נוח להיות בסביבת האור?

- האם ניתן להחליף חלקים תקולים, מה המשמעות

- מחיר, כן מחיר חשוב ביותר

- זמן החזר השקעה – ROI

הבחירה כיום ברוב המקרים בפתרון ה-לד, נובע לדעתי, מחוסר ידע ומודעות כי קיים בכלל פתרון כזה, מאי קבלת מידע מלא מהיועצים המכינים המכרזים, מאי מודעות ממשלתית לטכנולוגית האינדוקציה ועל כן גם לא מועבר לרשויות ולתעשיה. הבחירה על סמך "שיטת העדר".. "...כולם משתשמים ב-לד...."

בהיבט החיסכון, לאינדוקציה יש יתרון ענק נוסף, ניתן לעמעמם התאורה באופן אוטומטי ולהתאימה לשעות היממה!! למשל, בחצות, כאשר התחבורה מתמעטת, כמות האנשים מועטה או בשעה 03:00 לפנות בוקר, למה להשאיר את התאורה במלוא עוצמתה? בוא נעמעמם ב-30-40-50% וכך גם נוכל לחסוך יותר.

אכן, ה-לד משתפר במשך השנים ודגמים חדשים יוצאים חדשות לבקרים, אך את תכונות היסוד של הלד לא ניתן לשנות אלא למצוא פתרון "עוקף" שיתן מענה לצורך. בבסיסו הלד הינו חומר טבעי אשר תכונת האופי שלו הבסיסית היא – התחממות – התחממות מהסביבה והתחממות עקב אספקת חשמל ללד. התחממות מעל טמפרטורה מסוימת שורפת את המערכת האלקטרונית המותקנת בגוף (ה- DRIVER). הפתרון להתחממות היא הוספת צלעות קירור לפיזור החום.

סינוור - כמו כן- בבסיסו הלד "זורק" אור מאוד מפוקס ומסנוור, בדומה לפנס. הצרכים הם כמובן לפזר האור ככל הניתן. על כן הפתרון ניתן באמצעות "עדשות" מפזרות.

הפתרונות לבעיות אלו בהכרח מייקרות המוצר, מסרבלות אותו, יוצרות משקל נוסף ומקשות בעת הצורך לתקנו.

לעומת זאת באינדוקציה, כל "החוליים" הנ"ל לא קיימים. אין התחממות, פיזור האור הוא בדיוק כמו פלורסצנט וכמובן ישנם יתרונות נוספים.

לסיכום, יש לקבל החלטה מושכלת על סמך:

-מה הצורך ואיפה ? INDOOR ? OUTDOOR?

-אורך החיים ומיקום ההתקנה? (מפעל, בית, משרד, רחוב, גינה וכו')

-איכות האור (חשוב במפעלי צבעים, בדים, וכו')

העיר החכמה, תהיה כזו לאורך שנים כאשר יתקבלו ההחלטות הנכונות והמקצועיות בבחירת המוצרים המתאימים לכל אפליקציה.

אינדוקציה – לד – ומה שביניהם

הכותב:

מאיר קורן, מהנדס חשמל, בעלים ומנכ"ל חברת "עילית" פתרונות התייעלות אנרגטית, בעל ניסיון רב בטכנולוגיות תאורה בארץ ובחו"ל. החברה המובילה כיום בפתרונות אינדוקציה, החברה הינה ספק לחברת "אלקטרה" בתחום התאורה. יועץ לתכנון תאורה ושותף לפעילויות ברמה ארצית להצגת החסמים והפתרונות להתייעלות אנרגטית.

תאורת אינדוקציה – תאורת לד - ומה שביניהם !!